Sök och boka hotell i Los Angeles

Vi Garanterar de lägsta priserna. Över 50 000 hotell världen över.
Boka nu & Spara upp till 70% !!

Incheckning:
Utcheckning:

Hollywood


Hollywood
Hollywood är ett område i Los Angeles, Kalifornien. Området är mest känt för sin film och tv-produktion. Hollywood lockar en stor mängd besökare från världens alla hörn. Här finns mängder av sevärdheter och attraktioner som den filmintresserade inte bör missa.

Historia
Fram till 1880-talet var Hollywood ett litet jordbrukssamhälle, som kallades för Cahuenga. Hollywood grundades av Hobart Johnstone Whitley och 1902 lät samme man uppförande det klassiska Hollywood Hotel. På 1910-talet så blev området annekterat till en del av Los Angeles.

Under filmindustrins pionjärår låg dess kreativa och ekonomiska centrum i New York. En bidragande förklaring till varför Hollywood kom att bli filmens centrum var Kaliforniens många soltimmar och förutsägbara väder. Vidare ville man komma ifrån Thomas Edisons Motion Picture Patents Company, som styrde industrin med sina patent.

Den första studion
År 1911 grundades den första inspelningsstudion i Los Angeles. Den första kortfilmen var D.W. Griffiths In Old California och den första långfilmen var Cecil B. DeMilles The Squaw Man, från 1914. Året därpå utkom Griffiths mästerverk The Birth of a Nation, som kom att bli en riktig klassiker.

Med tiden insåg de flesta inom den amerikanska filmbranschen att Hollywood innebar framtiden och innan första världskriget flyttade många bolag ut på västkusten. Den så välkända Hollywoodskylten kom på plats 1923. Syftet med skylten var att få folk att bygga hus i området. Från början stod det Hollywoodland, men land togs sedan bort i samband med att skylten renoverades 1949.

Ljudfilmen
Under 1927-28 kom ljudfilmens genombrott. Denna period kom även att bli starkskottet för Hollywoods guldålder, som kom att vara fram till en bit efter andra världskriget. Branschen dominerades då av bolag som Fox, Warner Bros, Paramount och MGM.

TV gör entré
Den första kommersiella tv-stationen, väster om Mississippifloden, KTLA, kom 1947 till Hollywood. I slutet av det året började den första serien, The Public Prosecutor, att filmas i området. Med väl filmindustrin och tv-industrin på plats i Hollywood, så skulle det inte dröja speciellt länge innan musikindustrin och andra branscher etablerade sig i området.

Walk of Fame
I slutet av 1960-talet skapades, det idag så berömda, Hollywood Walk of Fame. Stjärnor delas ut för att hylla de mest prominenta personerna i nöjesindustrin. Några av de namn som finns med på denna promenad är Fred Astaire, Greta Garbo, Humphrey Bogart, Anita Baker, The Beatles, Harry Belafonte, Marilyn Monroe, Ginger Rogers och Johnny Cash.

Hollywood idag
Även om de allra flesta fortfarande ser Hollywood som filmens Mecka, så har många studios valt att flytta sig verksamhet till områden som Culver City, Burbank och San Fernando Valley. Paramount har dock fortfarande sin studie i Hollywood. År 2001 öppnade Kodak Theatre, som ligger vid Hollywood Boulevard, på den plats där Hollywood Hotel en gång stod. Varje år hålls här Oscarsgalan där filmens stjärnor får stråla ikapp på röda mattan och ta emot pris för sina rollprestationer.

Litteratur om Hollywood
Innan avresan till Los Angeles och Hollywood kan det intressant att fördjupa sina kunskaper om filmens historia. Ett par titlar som kan rekommenderas är: Gregory Paul Williams The Story of Hollywood: An Illustrated History (2005), och Robert Nudelman och Marc Wanamaker Historic Hollywood: An Illustrated History (2005).